Inhoud

VanDisDoetChinees

‘Los van de inhoud et cetera’ zei iemand in een bijzin, gisteravond in het programma Pauw. Het was tijdens een gesprek over de lijsttrekkersstrijd binnen de Partij van de Arbeid.

Los van de inhoud et cetera: alsof het daarvóór de hele tijd over de inhoud was gegaan. Maar nee. Ik turfde onder meer: de peilingen (gebakken lucht), hoe en waar de kandidaten met elkaar gaan debatteren (gebakken lucht), geheime afspraken binnen het PvdA-bestuur (vieze lucht), vrouwelijke kandidaten (terug naar de gebakken lucht) en de invloed van GeenPeil (vieze lucht). Inhoud nergens te bekennen, maar misschien heb ik een bijzin gemist et cetera.

Daarna kwamen drie belangrijke schrijvers aan het woord over de Frankfurter Buchmesse. Connie Palmen mocht schelden op Maarten ’t Hart, Tommy Wieringa vertelde iets over zijn stijve lul, Adriaan van Dis deed Chinees na op een manier die zesjarigen dertig jaar geleden al oubollig en flauw vonden. Jeroen Pauw kon er in ieder geval om glimlachen.

Vandaag wordt het drietal gelukkig op een trein naar Duitsland gezet.

Toen het laatste item aanbrak, over een tv-programma waarin ongeneeslijk zieken ‘gevolgd worden’, haakte ik af. De dood was vroeger vruchtbare grond voor schrijvers. Die hebben het inmiddels te druk met andere zaken. De vruchtbare grond wordt nu afgegraasd door een voormalige Lingo-presentatrice. Et cetera.