Trendwatching (1)

RoxaneGay

Deze vrouw, Roxane Gay, gaat komend jaar het boegbeeld worden van feministisch Nederland, mark my words. Ze is uiteraard Amerikaans, want in Nederland kunnen we niks zelf bedenken. En haar krachtige statement, vandaag in De Groene te lezen, is dat niet alleen échte vrouwen het moeilijk hebben in deze wereld, maar ook: vrouwelijke romanpersonages. Want van hen wordt niet geaccepteerd dat ze onsympathiek zijn. Het is me wat. Ik hoop dat hier snel veel diepgravende opiniestukken en discussieavonden aan gewijd worden, want dit is natuurlijk je reinste seksisme jegens vrouwelijke romanpersonages! Schande!

Dienstmededeling

EenHongerOmslagNiet geheel ten onrechte krijg ik de laatste tijd veel vragen over de verschijning van mijn nieuwe roman, Een honger, die voor november 2014 aangekondigd stond.

Welnu, zo’n verschijningsdatum bedenk je vaak vele maanden van tevoren, als je boek nog niet eens klaar is. In de tussentijd kan het gebeuren dat zo’n ding ineens nieuwe mogelijkheden openbaart, mogelijkheden waarvan het zonde zou zijn ze niet te benutten. Het uitwerken daarvan kost tijd en moeite. En ja, dan duurt het net even wat langer voor zo’n boek in de winkel ligt. Ik werk al vijf jaar aan Een honger, het zou zonde zijn in de laatste fase te gaan haasten.

Dus, hogelijk gewaardeerde lezers: ik neem mijn tijd. Het boek verschijnt nu plusminus eind april, begin mei 2015. Maar dan heb je ook echt wat. (Of, om het Mulischiaans uit te drukken: wat zijn die paar maanden op de eeuwigheid?)