2 x 5 sterren voor “Een honger”

2015-06-23-HaarlemsDagbladIn verschillende regionale dagbladen (waaronder het Noordhollands Dagblad, het Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander, etc.) deelt Sonja de Jong 5 sterren uit aan Een honger: “een hoogtepunt in de Nederlandse literatuur van dit moment”, en: “magistraal, meeslepend, overweldigend”. (lees hier de hele recensie)

Koen Eykhout geeft in het Limburgs Dagblad eveneens 5 sterren aan Een honger: “scènes die uniek zijn in onze literatuur, vooral in hun stilistische volmaaktheid”, “een spectaculair maar ook schokkend boek”, en: “een liefdesverhaal van een grootsheid en een tragiek die zelden vertoond is”. (lees hier de hele recensie)

 

Tweederangs brein

Vandaag ontdekte ik dat ik de tekst van “De Gezusters Karamazov” van Drs. P woord voor woord uit mijn hoofd ken, ja, kan meezingen, al sinds de lagere school. Hoewel ik geen moslim ben, ken ik de Al-Fatiha-soera uit de Koran woord voor woord uit mijn hoofd. Zonder er een letter van te begrijpen, overigens, behalve dat Allah, die niet bestaat én niet barmhartig is, volgens deze tekst wel degelijk barmhartig is. Ik ken reclameslogans uit de jaren tachtig van buiten. Liedjes van Kinderen voor Kinderen komen op onverwachte momenten bovenborrelen in mijn bewustzijn. Maar ik kan slechts vijf regels van Luceberts meesterwerk ‘Elegie’ opzeggen. Waarom? Waarom? Wat is dit voor tweederangs brein, waarmee men mij heeft opgezadeld? Waarom functioneert het zo?

Driewielers

Ja, hoor eens, ik weet niet hoe die gemotoriseerde driewielers heten, maar ik heb wel de indruk dat ze steeds vaker opduiken in het straatbeeld, vooral in het weekend, als de provincialen naar de grote steden trekken in de veronderstelling dat het daar één groot racecircuit is. Hoe het ook zij, het is zo ongeveer het infantielste fenomeen dat ik ken. Want zo’n kreng mag dan brullen als een Boeing met bronchitis, en je mag dan een blond mokkel met een roze windjack achterop hebben, en een zwarte helm op je porem waar twee rode hoorntjes aan ontspruiten – je blijft de loser die het niet zonder zijwieltjes kan. Dus.