Nabokov Herlezen (proloog)

20170628-DM-over-Nabokov-MasjenkaVandaag publiceerde ik in De Morgen een essay ter gelegenheid van de veertigste sterfdag van schrijver Vladimir Nabokov, aanstaande zondag 2 juli. Hier te lezen.

En met dat stuk leid ik meteen een nieuwe rubriek op deze website in: #NabokovHerlezen. Vanaf volgende week elke woensdag een update: van de vroegste verhalen tot de late romans, van zijn poëzie tot zijn colleges over literatuur, van de interviews tot de biografieën: de komende tijd ga ik alles van en rondom Nabokov, in min of meer chronologische volgorde, herlezen. Op deze plek doe ik daarvan verslag. Discussieer mee via de sociale media, met de hashtag #NabokovHerlezen!

 

Recensie “Machten der duisternis”

Anthony_Burgess_577b7b1b0d123Voor De Morgen besprak ik afgelopen woensdag Earthly Powers, de meesterlijke roman van Anthony Burgess uit 1980, onlangs eindelijk in Nederlandse vertaling verschenen als Machten der duisternis.

“Elke pagina knettert van de fraaie zinnen, krankzinnige situaties, hilarische dialogen, platte grappen, ontembare fantasie en breintergende filosofie – en het boek telt 751 pagina’s, dus je kunt je voorstellen wat een feest het is om dat allemaal te lezen!”

Lees hier de volledige recensie.