Voorpublicatie: “De zaak 17/26”

AlsDitZoDoorgaat_coverVrijdag 10 maart 2017 verschijnt Als dit zo doorgaat, een “guerrillabundel” met verhalen van welluidende literaire stemmen, samengesteld door Auke Hulst.

Het is een boek waarin schrijvers onderzoeken wat er op het spel staat in tijden van Trump, in tijden van een almaar rechtser wordend Europa.

Ruim twintig auteurs leverden een bijdrage, o.a.: Karin Amatmoekrim, Hanna Bervoets, A.H. J. Dautzenberg, Anne-Gine Goemans, A.F.Th. van der Heijden, Gustaaf Peek, Jan van Mersbergen, Nelleke Noordervliet, Christine Otten en Jamal Ouariachi.

Literair tijdschrift Revisor biedt een voorpublicatie uit de bundel aan, en wel mijn bijdrage, het verhaal “De zaak 17/26”. Hier integraal te lezen.

Initiatiefnemer Auke Hulst over Als dit zo doorgaat:
‘Er zijn momenten dat je als mens niet meer op je handen mag zitten. Bijvoorbeeld wanneer de stoel in de fik staat. Nu zowel nationaal als internationaal de democratische, liberale rechtsorde in zwaar weer verkeert, is het van belang dat we allemaal stilstaan bij de vraag: welke wereld zijn we aan het maken? Tweets, Facebookposts, nieuwsberichten en opiniestukken haken vooral in op het hier en nu. Als er een vergezicht wordt geboden, dan is dat een abstract vergezicht. Een klassieke roman als 1984 liet al zien dat literatuur zo’n vergezicht ook invoelbaar kan maken. Ik meende dat de urgente situatie reden was in actie te komen: door binnen één maand een bundel nieuwe literaire verhalen te verzamelen en te publiceren, nog vóór de Nederlandse verkiezingen van 15 maart. Mijn uitgever, Ambo|Anthos uitgevers, durfde de gok te wagen. Dat zoveel geweldige schrijvers op stel en sprong ruimte wilden vrijmaken in hun agenda om aan dit project mee te werken, laat nog maar eens zien dat de literatuur midden in de maatschappij staat.’