‘Staatsieportretten schrijver Jamal Ouariachi zijn alle drie in trek’

Portretfoto

Van de nieuwe staatsieportretten van schrijver Jamal Ouariachi zijn er tot nu toe dertig verkocht. Dat meldt een woordvoerster van Uitgeverij Querido dinsdag.

De drie kunstwerken, gemaakt door Femmy Otten, Iris van Dongen en Arnout Hulskamp, werden in april gepresenteerd op Singel 262 in Amsterdam en waren daar tot vorige week te zien.

Sinds 1 oktober kunnen ministeries, bibliotheken, boekhandels en andere belangstellenden reproducties van de drie portretten kopen via een speciale website. “De bestellingen beginnen nu binnen te lopen”, aldus de woordvoerster. “Er is niet echt een favoriet. Het gaat gelijk op.”

Otten schilderde de schrijver tegen een achtergrond geïnspireerd op de stof waarmee het bureau in zijn werkkamer is bekleed. Van Dongen schilderde Ouariachi tegen een abstracte achtergrond met zijn gezicht deels in de schaduw. Hulskamp maakte een foto van de schrijver in een bruin corduroy pak met wit overhemd, de kleuren van zijn nieuwe roman.

Het Mondriaan Fonds selecteerde de kunstenaars op verzoek van uitgeverij Querido en het Nederlands Letterenfonds.