Herdenken

Eerste optreden koning bij dodenherdenking

Mijn opa werd tewerkgesteld in een wapenfabriek in Berlijn. Verknipt en verbitterd keerde hij na de oorlog terug naar Amsterdam. Daar maakte hij een puinzooi van zijn nog jonge gezin (de posttraumatische stressstoornis was nog niet uitgevonden, laat staan de behandeling ervan). Dat mijn moeder tot een redelijk normaal mens is uitgegroeid, mag een wonder heten.

Af en toe sta ik daarbij stil: daar heb ik 4 mei niet voor nodig. Zo’n dag heeft alleen zin als je bereid bent van het verleden te leren om het heden beter te begrijpen. Als ik nu om me heen kijk, zie ik een Nederland dat helemaal nergens iets van wil leren of weten. Iedereen die het moeilijk heeft, kan de kolere krijgen. Wie anno 2015 oorlogen ontvlucht, krijgt in Nederland geen onderdak of onderduik aangeboden, maar een retourtje land-van-herkomst. De VVD’ers van deze wereld kramen dan wat oneliners uit, over ‘aanzuigende werking’. Ongetwijfeld zijn ze vanavond door het hele land verspreid aanwezig bij herdenkingen, de VVD’ers. Op de Dam zal Mark Rutte vast en zeker een kransje leggen, samen met de nazaat van de nazi’s en de dochter van de junta.

Ik zal m’n bek houden, hoor, straks om 20:00 uur. Maar neem me niet kwalijk als ik tijdens die twee minuten stilte wat andere mensen herdenk dan the usual suspects.