Zusje van Godwin

Salman Rushdie, een schrijver die wél ballen heeft (of is dat ook alweer seksistisch?)
Salman Rushdie, een schrijver die wél ballen heeft (of is dat ook alweer seksistisch?)

Er bestaat een internationale schrijversorganisatie genaamd PEN. Die organisatie maakt zich onder meer sterk voor de vrijheid van meningsuiting. Binnenkort reikt PEN de jaarlijkse Freedom of Expression Award uit aan het Franse blad Charlie Hebdo. Nu dat bekend is geworden, hebben enkele schrijvers die tijdens het gala waar de prijs zou worden uitgereikt als ‘host’ zouden optreden, zich teruggetrokken. Niet de minste namen: Peter Carey, Michael Ondaatje, Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner en Taiye Selasi.

Waarom? Omdat Charlie Hebdo zich schuldig zou maken, volgens Kushner, aan ‘culturele intolerantie’. Francine Prose schrijft in The Guardian dat ze wél vindt dat Charlie Hebdo alles moet kunnen publiceren wat het blad maar wil, maar dat het géén award verdient. Begrijpt u het nog?

Lafaards? Jazeker. Het hele idee van vrijheid van meningsuiting is nu juist dat je andermans mening weliswaar af kunt keuren, maar niet onmogelijk maakt. Charlie Hebdo is afgelopen jaar het symbool geworden van hoe terroristen precies dat principe kapot probeerden te maken. Behalve veiligheidsmaatregelen valt daar weinig anders tegenover te stellen dan symboliek. De symboliek van de wereldwijde demonstraties in januari, bijvoorbeeld, kort na de aanslag op het Parijse kantoor van Charlie Hebdo.

Het gaat er niet om of het een smaakvol blad is. Als je grootse symbolische gebaren wilt maken – en die Freedom of Expression Award is natuurlijk niets anders dan een symbool – dan is het Franse blad de perfecte kandidaat voor zo’n prijs.

De discussie is inmiddels tot onder gordelniveau gedaald. Toen Salman Rushdie de lafbekken bij de naam noemde, ‘pussies’, kreeg hij het verwijt van seksisme naar z’n hoofd.

Seksisme. Het woord waar je elke discussie mee kunt beëindigen wanneer je echt helemaal geen argumenten meer hebt. Het zusje van de Godwin. Misschien nog wel effectiever dan terrorisme.