Opium

Willy_Max_Vladimir

Met krijt en tape is het plaveisel van het Haarlemmerplein in vakken opgedeeld. ‘Bezet,’ staat er in die vakken, gevolgd door de naam van de bezetter. Een willekeurig stuk van de planeet claimen: we doen het met Europa, waarom dan niet met een paar straatstenen?

Koningsdag komt er weer aan en iedereen lijkt er #zinin te hebben. Een feestdag ter meerdere eer en glorie van een familie die haar volk weinig eervol of glorieus behandelt. Een volk in crisis, maar op de uitgaven van de Oranjes wordt niet bezuinigd. Een volk dat afgelopen zomer nog treurde om de inzittenden van een vliegtuig dat hoogstwaarschijnlijk met Russische hulp uit de lucht was geschoten – en uitgerekend het koninklijk echtpaar, dat maanden tevoren nog gezellig bier had zitten drinken met de Russische despoot en homohater Poetin, kwam krokodillentranen vergieten toen de stoffelijke resten van de MH17-slachtoffers arriveerden op luchthaven Eindhoven. Wie daar op dat moment wat van zei, gedroeg zich respectloos.

Een tijdje geleden moest ik nog lachen om een bericht over de manier waarop men in Rusland de maatschappelijke onrust wegens gestegen voedselprijzen probeerde te temperen. Men verlaagde de prijs van wodka.

In het land waar ze er vroeg bij waren om het gedachtegoed van Karl Marx in praktijk te brengen, kent men bijna vijfentwintig jaar na het einde van de Sovjet-Unie nog altijd z’n klassiekers. ‘[Religie] is de opium van het volk,’ schreef Marx, en toegegeven: de hedendaagse machthebbers maakten daar wodka van, maar het principe blijft hetzelfde. Het volk verdraagt onrecht zolang het zich kan verdoven.

En daarin verschilt men in Nederland eigenlijk niet van de Russen. Bij ons is de opium Koningsdag. Een dagje vrij, een etmaal lang jezelf volgieten met Heineken, u weet wel, dat bier waar Poetin ook zo graag van mag genieten in het gezelschap van Willem-Alexander en Máxima. Gelukkig wordt het maandag rotweer, naar het schijnt.