Kabouter-Underwoodjes

Underwood

De Volkskrant citeert vandaag een Reuters-Ipsos peiling waaruit blijkt dat 57% van de Amerikanen Frank Underwood, de fictieve president uit de tv-serie House of Cards, graag als echte president zou zien. Het doet er voor deze mensen blijkbaar niet toe dat Underwood een moordenaar is, dat hij mensen bedreigt, omkoopt, chanteert, dat hij met geldstromen sjoemelt. ’t Is in ieder geval een leuke vent om naar te kijken, nietwaar?

Ik weet niet welk psychologisch proces aan dit vreemde wensdenken ten grondslag ligt, maar het lijkt me de moeite van het onderzoeken waard. Dat proces zou namelijk ook kunnen verklaren waarom een aanzienlijk deel van de Nederlanders bij de afgelopen verkiezingen doodleuk VVD stemde, een partij die een flink aantal kabouter-Underwoodjes tot haar leden mag rekenen. Het vreemde is wel dat die lui een stuk minder leuk zijn om naar te kijken.