Prijs (m/v)

Grass_Skiing_World_Championships_2009_Super_Combined_Women_Prize_Giving_Ceremony

Vandaag zijn de nominaties voor de Anna Bijns Prijs bekendgemaakt, meldt NRC Handelsblad. Op www.annabijnsprijs.nl leren we de hoofddoelstelling van de Anna Bijns Prijs kennen: “aandacht voor Nederlandstalige literatuur van vrouwen. […] Zij herstelt daarmee wat andere titelprijzen verzuimen.”

Prijs is een mannelijk woord, maar goed, alsnog: prima. Schitterend. Nobel.

Wie is er vandaag genomineerd? Hé, Anne Vegter. Was dat niet de Dichteres des Vaderlands? Had die niet — onder meer — de Woutertje Pieterse Prijs 1990, de Anna Blaman Prijs 2004 en de Awater Poëzieprijs 2011 gewonnen? Nou, gelukkig maar voor haar dat er zo’n speciale vrouwenprijs bestaat. In de mannenwereld zou zo iemand absoluut geen kans krijgen…